Wielkość bazy

Zaczęty przez site, 22 Czerwiec 2009, 19:35

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

site

Witam!
Posiadam forum z 268 wiadomości w 46 wątkach, wysłane przez 66 użytkowników (od lutego 2007) - wydawałoby się że malutkie, a w bazie danych zajmuje 19 MB. Czy to nie jakoś za dużo? Zalogowałem się do panelu administratora i usunąłem raporty, itp, ale bez zmian... Czy jest jeszcze jakiś sposób na zmniejszenie miejsca zajmowanego w bazie danych?

Pozdrawiam

cieplutki

mam tak:224 wiadomości w 53 wątkach, wysłana przez 60 Użytkowników od 2008-07-14 rozmiar bazy danych to: 118 KB (bajtów: 120 953)
poza wywaleniem błędów czy wykonałeś optymalizację bazy itp rzeczy pobierz bazę w kompresji: gzip

site

Dziękuję za odpowiedź.
Za szybko zacząłem szukać pomocy... nie zdążyły zaktualizować sie dane w panelu serwera.
Dane odnośnie zajmowanego miejsca sprawdzałem w panelu serwera - początkowo było to 19 MB, ale po optymalizacji i usunięciu błędów, raportów jest to poniżej 1 MB (dane się już zaktualizowały).

plik gzip bazy ma troszkę ponad 300 KB, więc wygląda na to, że jest wszystko OK

Pozdrawiam

cieplutki

Odkopię na moment temat.
Gdy pobieram kopię bazy przez smf mam około 4,6MB
Natomiast DirectAdmin pokazuje rozmiar bazy 28,9MB
Czy to normalne - forum jest od 2010 roku i troche postów się uzbierało.

CrimeS

Jak pobierasz to zapewne skompresowaną kopię przez co waży mniej. Skoro od 2010 to coś tam musi się znajdować :) Możesz jedynie logi przeczyścić.

cieplutki

Dzięki za podpowiedź,
pytam gdybym chciał zmienić hosting to dopiero bym czyścił logi, obecnie mi to nie przeszkadza a i mam nadzieję że silnikowi smf też nie.

CrimeS

Jeszcze jeśli masz shoutboxa i archiwum to może Ci też zapychać.

Adrian

Nigdy nie pobieraj kopii bazy z panelu SMF (występują błędy, rzadko ale występują), zawsze rób to w phpMyAdmin.
the simplest solution is most likely the right one