Upgrade do 1.1.RC2

Zaczęty przez Petrosbike, 18 Maj 2006, 12:43

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Petrosbike

Witam-
Miałem wielki kłopot bo zawitał u nas jakis haker ze stanów i wykasował mi całe forum-posty i userów.
Musiałem od nowa stawiac forum i chciałem na starym 1.0.7 zrobic najnowsze upgrade do 1.1 RC2 z polonizacja.W tym czasie gdy forum padło zarejestrowało sie 35 nowych userów i chciałem ich zachowac -niestety przy upgrade dostałem komunikat że Upgrading...
Updating Settings.php... Successful.
Updating and creating indexes... Successful.
Reorganizing configuration settings... Successful.
Installing new default theme... Successful.
Adding and updating member data... Successful.
Updating holidays and calendar... Successful.
Adding custom message icons... Successful.
Adding package servers... Successful.
Cleaning up database... Successful.
Converting avatar permissions... Successful.
Adjusting uploadable avatars... Successful.
Updating thumbnails... Successful.
Updating ban system... Successful.
Updating permissions... Successful.
Updating search cache... Successful.
Upgrading log system... Unsuccessful!

This query:
UPDATE smf_log_boards
SET ID_MSG = 0
WHERE logTime >=;
Caused the error:
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 3

Wszystkie próby naprawy bazy nic nie dały,serwer bazy twierdził że wszystko jest Ok.tabela wygladała na nieuszkodzona a upgrade nie chciało ruszyc z miejsca.
poniewaz miałem kopie tej najnowszej bazy zrobiłem po kolei instalke od nowa 1.05 ->przywrócenie bazy userów(tych 35 mowych) i znowu kłopot bo wersje bazy sie nie zgadzały.Następnie zrobiłem upgrade do 1.07 i wszystko wróciło do normy.
Jednak uparłem sie zrobic przy okazji upgrade do 1.1.RC2.
Czy teraz mogę zrobic upgrade z wersji 1.07 do tej najnowszej czy jest tam jakis haczyk?
Prosze o poradę

Kǝmac

Hmm, dziwne, nie masz czasem pustej tebeli smf_messages?
Wykonaj w SQL'u:
SELECT MAX(ID_MSG)
FROM {$db_prefix}messages");

Wynik zapytania jest potem wykorzystywany do pobrania innych danych z bazy, u Ciebie nic nie zwraca (w skrypcie) i dlatego się sypie.

Jeśli masz wiadomości w smf_messages, znajdź największe ID_MSG (np. powyższym zapytaniem). Następnie znajdź w upgrade/update.php kod:
if (empty($maxMsg))
$maxMsg = 0;
i w miejscu zera wpisz znalezione ID_MSG.

Extreme1

Cześć,
ściągnąłem upgrada, o kórym móicie. Przegrałem wszystkie pliki do katalogu forum, nadpisując już istniejące o tych samych nazwach, ale przy uruchomieniu http://mojeforum.pl/upgrade.php dostaje komunikat, że prawdopodobnie znajdują się stare pliki w katalogu i nie można kontynuowac upgradu, coś w tym guście, nie wiem czy dobrze przetłumaczyłem.
Czy ktoś wie o co może chodzić?

defc0n

Extreme1

mojeforum.pl dałem jako przykład, :)
adres forum to : http://www.forum.extreme.waw.pl
W tej chwili powróciłem do poprzednich plików bo nie chciało tamto działać.

defc0n

Extreme1

A najpierw usunąć z serwra katalogi, kóre są w upgradzie czy poprastu nadpisać wszystko a pozostałe zostawić, jesli ich nie ma.
Chodzi mi o to czy wystarczy wgrać pliki z tego archiwum do katalogu głównego, po czym uuchomić skrypt upograde.php?

defc0n

tak, nadpisz wszystkie pliki, a potem odpal upgrade.php

Extreme1

Po odpaleniu skryptu upgrade.php otrzymuje nastepujący komunikat:

"The upgrader found some old or outdated language files.

Please make certain you uploaded the new versions of all the files included in the package, even the theme and language files for the default theme.

Click here to try again. "

Kǝmac

Extreme1

Dziękuje bardzo,
teraz wszystko przebiegło sprawnie i szybko.
Pozdrawiam
Tomek