jak samemu spolszczyć mody

Zaczęty przez cieplutki, 5 Czerwiec 2008, 10:02

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cieplutki

pytanie tak jak w temacie. Czy jest jakiś uniwersalny sposób dla przykładu:
- chcę spolszczyć takiego moda: smfgroups_1_4
krok 1 ? GroupMods_language.xml dodaję spolszczenie Modifications.polish.php i Help.polish.php
krok 2 ? tworze plik Groups.polish.php i w katalogu images dodaję polish i w środeczek wkładam gif'a
ktok 3 ? do pliku package-info.xml dopisuję w sekcjach a:) install i b:) uninstall: a:) <require-file name="Groups.polish.php" destination="$languagedir" /> i b:) <require-file name="Groups.english.php" destination="$languagedir" />
dodaję jeszcze: <require-dir name="images" destination="$themedir" />
<remove-file name="$themedir/images/polish/groups.gif" />

czy to mniej więcej tak to się odbywa ?

Nolt

Dobre intencje ;)
Podrzuć moda do zalacznika, wytłumacze Ci dokładnie co i jak.
www.wizzi.pl
Moje style dla SMF 2

SMF.PL FAQ
nie odpowiadam na żadne PW, więc ich nie wysyłajcie chyba że zostaniecie o to poproszeni

cieplutki

proszę w załączniku mod.
Chodzi mi o generalną zasadę robienia spolszczenia ten mod to tylko dla przykładu gdyż zmian w plikach jest niewiele lub tak mi się wydaje  ;)

pozdrawiam

Nolt

Spoko rozumiem.
Tak więc zacznijmy od początku.

1. Polonizacja plików głównych (xxx.php):
Szukamy albo plików z koncówką xxx.english.php kopiujemy je i zmieniamy nazwę na xxx.polish.php, a następnie otwieramy i dokonujemy polonizacji. Pliki nie zawsze muszą znajdować się w katalogu głównym modyfikacji, czasami są zagnieżdżone w katalogach np. ~Themes/default lub ~Modifications/.

2. Polonizacja plików instalacyjnych (xxx.xml):
Tutaj już nie jest tak łatwo gdyż gdy przy kopiowaniu pominiemy coś mod nie będzie działał poprawnie. Pliki także nie zawsze muszą kończyć się na xx.language.xml  (tak jak w przypadku tego moda) tylko np. Modyfikacja.xml.
Otwieramy plik w edytorze i szukamy ścieżek np <file name="$languagedir/xxx.english.php">, cały kod znajdujący się pod taką ścieżka (aż do podobnej następnej) kopiujemy i wklejamy dokładnie pod oryginalną i zmieniamy na <file name="$languagedir/xxx.polish.php"> i jeśli zachodzi potrzeba polonizujemy kod pod tą ścieżką. Powinno to wyglądać tak:
<file name="$languagedir/xxx.english.php">
kod modyfikacji
</file>
<file name="$languagedir/xxx.polish.php">
spolszczony kod
</file>

Czasami twórcy modyfikacji dodają komentarze typu <!-- default/languages/xxx.english.php --> co oznacza że kod wykona się na pliku xxx.english.php na stylu domyślnym.

3. Modyfikacja pliku instalacyjnego:
Tutaj jak dobrze zauważyłeś w pliku package-info.xml szukamy miejsc w sekcjach - install, uninstall oraz update - kodu który ma się wykonać poprzez pliki przy instalacji czyli szukamy miejsc (przykład sekcji install) <require-file name="xxx.english.php" destination="$languagedir" /> i zamieniamy na <require-file name="Groups.polish.php" destination="$languagedir" />. Jeśli chodzi o obrazki musimy zwrócić uwagę na to czy jest gdzieś tekst ~images/english i wtedy podmienić cały kod na ~images/polish. (akurat w przypadku tej modyfikacji nie jest to konieczne).
Uwaga: Zwracajcie uwagę na nagłówek pod jakie wersje edytujemy kod.

4. Modyfikacja obrazków:
Czasami zachodzi potrzeba dodania/zmodyfikowania istniejących obrazków. Tutaj sytuacja podobna jak w pkt. 1 gdyż obrazki mogą znajdować się w głównym katalogu modyfikacji, choć zazwyczaj są w kat. images/english. I tutaj w katalogu images, kopiujemy folder english i zmieniamy nazwę na polish. I dokonujemy polonizacji obrazków w katalogu polish albo zostawiamy takie jakie są.

To chyba by było na tyle jeśli chodzi o polonizację (trochę się rozpisałem). Mam nadzieje że tutek pomoże "młodym" tłumaczom w polonizowaniu modyfikacji.
www.wizzi.pl
Moje style dla SMF 2

SMF.PL FAQ
nie odpowiadam na żadne PW, więc ich nie wysyłajcie chyba że zostaniecie o to poproszeni

djslawo

A jak przetłumaczyć na język polski??

Dakr Forest

Ściągnąłem SB'ka Neonowego v1.22 i zabieram się do jego przetłumaczenia. Zgodnie z waszymi wytycznymi powinienem zrobić następujące czynności:
1. Skopiować plik english_all.php z katalogu languages i zrobić z niego polish_all.xml - przetłumaczyć wszystko

no i nie wiem co dalej ;/

nneonneo's Shoutbox - http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=585

Dakr Forest

Albo ten mod: http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=1295

Spolszczam plik Shoutbox.English.php w katalogu Languages w katalogu themes i to wszystko chyba, czy tak??

Duch

polish_all.php, a nie polish_all.xml. Powinno już działać. Chyba tak ;)

Btw nie pisz kilku postów pod sobą, na forum jest opcja możesz modyfikować wcześniejszego posta...

stachoo

Witam,

Wykonałem dziś spolszczenie do Shoutboxa w wersji 2.0.2 dla kodowania ISO i UTF8.
Działa dla stylu defaultowego. Doświadczenia w administrowaniu forum mam 3 dni a spolszczania pakietów całe 2 :) więc chciałbym, aby ktoś doświadczony w tej kwesti ocenił moją pracę i może dla kogoś będzie ona przydatna
Najpierw szukam i myślę, a dopiero potem pytam ;)

Nolt

Opublikuj modyfikację w odpowiednim dziale zobaczymy co natworzyłeś  ;)
www.wizzi.pl
Moje style dla SMF 2

SMF.PL FAQ