Święta bez śniegu? ..O nie! Śniegowy płatek do SMF i TP :)

Zaczęty przez roco, 6 Grudzień 2007, 05:02

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

roco

Witam!

Głównie interesuje się TP, ale przecież wiemy że TP, to modyfikacja SMF.. no nieważne.. Zaglądam często do Bloc'a.. i natknąłem się tam na stary wątek, o efekcie spadającego śniegu, do zastosowania na skrypcie SMF i tym samym TinyPortal..
Otóż używałem tego skryptu, właściwie dla zabawy i w okresie świąt BN od 3lat.. Zastosowałem ten efekt, z powodzeniem na swoim forum i testowym TP. Nie działało tylko pod FF, bo skrypt był stary, pisany jeszcze na "warstwach", i zwrócono mi uwage, że nie działa pod FF.. to prawda.. Ale pobrałem nowszą wersję skryptu z Dynamic Drive i działa, tylko płatek jest wyświetlany ode mnie z forum.. uważam, że bardziej interesujacy..

Efekty możecie zobaczyć na moim forum tu: http://ricoroco.com/forum i na testowym TP tu: http://tp.ricoroco.com/index.php?action=forum;theme=66 albo wybrać tam Theme: "TPstyle_11"
Zawsze to jakieś urozmaicenie świąteczne.., szczególnie, że jakoś tego śniegu wcale nie widać..

Do zrobienia...

Sam skrypt wyrzucony jest "na zewnątrz" pliku skórki i tylko sie do niego odwołamy.., więc należy go wysłać na serwer, (plik: snow.js), a w skórce na której chcemy zastosować, (każdej skórce..), - efekt spadającego śniegu, właściwie płatków.. - wpiszemy linijkę kodu, (który wywoła ten skrypt), - pomiędzy znacznikami <body> tu </body>

Linijka kodu.. do wklejenia we właściwą skórkę..:

<script language="JavaScript" type="text/javascript" src="', $settings['default_theme_url'], '/snow.js"></script>

..ale po kolei.. ;)

Jak to zrobić..?

Step 1.

Należy pobrać zipa, którego tu załączam, rozpakować i wysłać na server, tam gdzie forum SMF bądź TP do http://(twojastrona)/Theme/default/ -> tu
Czyli wrzucamy plik: "snow.js" do folderu defaultowej skórki..

Kolejny krok..

Ja to podaje na przykładzie defaultowej skórki, ale zadziała na każdej.. uważajcie tylko, bo to nie jest html tylko php..

Step 2.

Edytujemy plik skórki czyli "index.template.php" (w tym wypadku pokażę to na defaultowej skórce..)

Odszukujemy np. taki fragment:

// The following will be used to let the user know that some AJAX process is running
echo '
<div id="ajax_in_progress" style="display: none;', $context['browser']['is_ie'] && !$context['browser']['is_ie7'] ? 'position: absolute;' : '', '">', $txt['ajax_in_progress'], '</div>
';
// TinyPortal
     if($context['TPortal']['fixed_width']!=0)
             echo '</td></tr></table>';
// end
echo '
///////////////////////////////////// <- tu wkleimy ścieżkę do skyptu..
</body></html>';
}

Step 3.

Wklejamy linijkę kodu, który wywoła skrypt:

// The following will be used to let the user know that some AJAX process is running
echo '
<div id="ajax_in_progress" style="display: none;', $context['browser']['is_ie'] && !$context['browser']['is_ie7'] ? 'position: absolute;' : '', '">', $txt['ajax_in_progress'], '</div>
';
// TinyPortal
     if($context['TPortal']['fixed_width']!=0)
             echo '</td></tr></table>';
// end
echo '
<script language="JavaScript" type="text/javascript" src="', $settings['default_theme_url'], '/snow.js"></script>
</body></html>';
}

Step 4.

Zapisujemy naszą pracę, (ale najlepiej jeszcze nie zamykać edytora.., jakby co.. zawsze można wrócić.. hehe), i wysyłamy plik na server nadpisując ten co tam jest..
Oczywiście chyba nie muszę mówić, że należy nadpisać właściwy plik we właściwym folderze skórki, a nie np. nadpisać plikiem skórki od defaultowej, np. skrórkę Apollo.. bo to będzie poprostu hmm bardzo śmieszne.. pisze o tym bo Ludzie którzy pisza po forach ze swoimi problemami, głównie sami sobie je stwarzają.. przez nie uwagę lub niedbalstwo..

Step 6.

Cieszymy się ..padającym śniegiem na naszym forum lub TinyPortalu.. BTW. tak po prawdzie, skrypt ten mozna zastosowac na dowolnej stronie, wystarczy podać właściwe ścieżki..

Miłej zabawy   
roco

PS. Napisałem najpierw tego tutka na TP u naszego świetnego tłumacza @Nolt'iego
http://www.wizzi.pl/index.php?topic=358.msg1064#msg1064

szaber

roco

qrna, chłopie.. przecież nie pisałem po chińsku.., jesteś dyslektykiem może i nie qmasz co czytasz? :)

okidoki, nie bierz tego personalnie do siebie hehe zbytowałem.., ale to naprawde proste..
wklejasz jedną linijkę kodu do tej template w której chcesz mieć ten efekt i dodatkowo wrzucasz, sam skrypt: "snow.js" do defaultowej skórki.. czyli u Ciebie to było by tu:

http://dchubfilmy-forum.homeip.net/Themes/default/

I pod ten adres wrzucasz ten skrypt z załącznika.., to cała operacja.. mi by to zajęło 2 minuty z wysyłką na serva..

Jeśli nie jest jeszcze jasne, to prosze przeczytaj tym razem ze zrozumieniem, bo to dziecinnie proste, hmm może właśnie "za" proste?

Myślę, że dasz radę, tylko nie nadpisz sobie plikiem od skórki jakiej innej skórki, bo mi koparka opadnie..

Pozdrówka :)
roco

roco

..no no widzę! postarałeś się nieźle, skórka prawdziwie świąteczna i myslę że jeden miesiąc to Twoi userzy wytrzymają hehe
Loozik udało Ci świetnie - gratuluje i myslę, że każdemu się uda, kto tylko tego zechce..!

U Ciebie to jakby kropa nad "i" z tym płatkiem. Fajną masz stronkę te mega banery też ciekawe, przynajmniej nie banalne.. no naprawdę u Ciebie są święta na stronce!
Jedna rzecz mnie tam tylko wnerwiła.. to te oczojebne gifki "HOT" zupełnie jak w bu.. jak je wychrzanisz, to będzie całkiem profi, wierz mi jestem webmastą i wiem o co biega..!

Tak trzymaj! :D

Pozdrawiam :)
roco

szaber

Styl robiony na szybko ale ze sniegiem to zaczeło jakos wygladac i co wazne
Snieg  pada w sam raz nie przeszkadza w uzytkowaniu.
Jak na lame taka jak ja to i tak super

Smugller

Weźcie sobie zobaczcie ile ten skrypt zużywa procesora...

roco

To prawda, generalnie wiekszosć sryptów, posiada właściwości spowalniające..
Ale są święta i Ludzie tego chcą, no może w normalnym świecie..
Powiedz, a na święta zjesz tyle samo?, nie wrzucisz troche ciasta i innych niezdrowych "rzeczy"?
hmm to napewno Cię spowolni.., może nawet zużyje Ci procka.. :D
Modemowców w ogóle wykluczam w tej kwestii.. nie można ich brac na poważnie, owszem maja moje współczucie.. bo ja mam łącze 6MB.. ale to sa jakby duchy internetu.., nie zdążą ściągnąć, nie zdążą zaktualizowac bazy wirósów zanim cos ich dopadnie, nie zdążą windy zupgrejdować.. juz nie mówiąc o jakim kolwiek uploadzie.. To niestety bolaczki współczesnego netświata..

Skryp ten nie jest na całe życie.., to fanaberia świączna i ciekawy efekt, który podoba się Ludziom, więc co chcesz, żeby ten netświat był szary ponury, ale za to małą ciupinke szybszy? Nie odbieraj Ludziom przyjemności hehe oczywiście że spowalnia
Mozna zmniejszyć liczbę, albo wybrac całkiem inne grafiki, bo są wyświetlane defaultowo ode mnie.. a jak serv na hostingu coś nie zadziała, to grafik nie będzie..
Proponuje zmniejszyć liczbę płatków, to sie ustawia, edytując skrypt, tam w jego górnej części jest config.., mozecie zamiast ode mnie dać linka do swojej grafiki, wrzuconej nawet obok samego skryptu, będzie napewno trochę szybciej..

Na dowidzenia poczestuje was moim mini zbiorkiem różnych płatków, może ktos sobie coś dobierze, może coś lżejszego, lub bardziej pasującego do jego strony..
Wtedy należy wybrana graficzke wrzucic np. tam gdzie sam skrypt; "snow.js" i koniecznie dać w samym skrypcie linka absotutnego do tej grafiki..

No cóż to kosztowna zabawka, ale ma w załozeniu działać tylko na święta i może do nowego roku.., więc w czym problem? prawdę powiedziewszy spotkałem się naprawdę z wieloma dziwnymi pytaniami i problemami, ale z takim jeszcze nie..

roco

PS. W załączniku znajdziecie zipa z dodatkowymi płatkami np. na podmiankę, prosze poczęstujcie się!
I zdowych pogodnych Świąt Bożego Narodzenia!
:)

kujon

Mam takie pytanie, co należ zrobić aby śnieg padał do określonej wysokości ?

roco

Witam! :)

Wyedytuj skrypt "snow.js" i w jego górnej części masz config..

Jak sądzę masz taka możliwość..
Masz określenie jak ma "padać" ten śnieg.., czy do wysokości onka: "windowheight", czy do wysokości strony: "pageheight"
Jest ustawione defaultowo na wysokość strony: "pageheight" :

// Configure how much snow should drop down before fading ("windowheight" or "pageheight")
  var snowdistance = "pageheight";

A jak nie pomoże, to spróbuj wstawić ten skrypt w innym miejscu niż "koniec strony"
Oczywiście do edycji nie używaj zwykłego notatnika systemowego, tylko jakiegoś nawet prostego edytora.., chodzi o to, żeby nie pozmieniało się co inne, np. kogowanie..

Można oczywiście pokombinować inaczej, np. wstawić w konkretne miejsca, czy je stworzyć i nadać im H: i W:, np. div..

roco

kujon

W pierwszej kolejności zanim napisałem poprzedniego posta, było przejrzenie pliku skryptu. Próbowałem manipulować wartościami
ale za każdym razem śnieg i tak spadał na sam dól strony. W ie działa dobrze a ff nie, wyczyściłem pamięć podręczną i ciastka bo myślałem że pobiera z dysku starą wersję skryptu, ale ciągle nie działało. Ze zmianą miejsca położenia skryptu nie próbowałem jeszcze, ale zaraz to zrobię  ;)