Zapowiedź SMF 2.0

Zaczęty przez Kǝmac, 9 Kwiecień 2007, 20:10

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nolt

Cytat: michal1-1991 w 13 Kwiecień 2007, 12:55
Miejmy też nadzieję że z nowymi funkcjami pojawi sie też nowy, ciekawszy wygląd :) sami wiecie że ipb i vb "są najlepsze i najpiękniejsze"  :( bynajmniej wg. mnie, ale i tak zostanę mimo wszystko przy SMF  ;D
ipb i vb nie sa najpiekniejsze, to szata graficzna ktora zmienia wyglad samego forum, to powoduje ze ladnie wygladaja. smf potrafi zachwycic i to bardzo :)
www.wizzi.pl
Moje style dla SMF 2

SMF.PL FAQ
nie odpowiadam na żadne PW, więc ich nie wysyłajcie chyba że zostaniecie o to poproszeni

flegmatyk

Ja tam mimo wszystko obawiam się, że SMF może stać się płatne. Straszna ta wizja, ale możliwa. Ale spoko, wtedy zostanie dużo innych systemów for ;) Np Vanilla, PunBB... co prawda żadne z nich nie daje tego, co SMF, ale każde ma swoje plusy i zalety, których w SMF, jakby nie patrzeć, brakuje :P

Jak widać na forum simplemachines.org, domyślna skórka SMF staje się coraz to bardziej elegancka i przejrzysta. Przydałoby się jeszcze zmodyfikować ikonki i emotki, aby były takie mniej... kanciaste? W każdym bądź razie istnieje wiele fajnych, 'gładkich' ikonek, w stylu famfam(fam?), które prezentowałyby się o wiele lepiej niż obecne (które, zawsze gdy tworzę skórkę, zmieniam)...

Poza tym brakuje mi wyskakującego, pojawiającego się za pomocą js okienka wyszukiwania, tak jak to robi m3talc0re.

Poza tym przydałby się taki superfajoski interfejs informacji o profilu, taki, jaki widzę na IPB, np o tu - http://forum.jabberpl.org/index.php?showuser=5845 .
pomogłem? daj mi plusika :D

TOMi

mi sie wlasnie ten interfejs wogole nie podoba, strasznie nieczytelny uklad
Hosting bez zmartwień  - zenbox.pl

flegmatyk

obecny czy nowy? Obecny jest dobry jako baza dla nowych skórek, ale do prowadzenia forum... jakoś mnie nie pasuje.

TOMi

mi chodzi o interfejs profili ipb seri 2.2.x, strasznie zamotany.
Hosting bez zmartwień  - zenbox.pl

flegmatyk

Hmm, mi się wydaje dość ciekawy ;) Wszystko fajnie zgromadzone w jednym miejscu... ale o gustach się nie dyskutuje :)

Nolt

Cytat: blotko w 15 Kwiecień 2007, 10:03
Ja tam mimo wszystko obawiam się, że SMF może stać się płatne.
Nie będzie płatne, tak mówi sam twórca i osoby pracujące nad skryptem, SMF było, jest i będzie darmowe.
www.wizzi.pl
Moje style dla SMF 2

SMF.PL FAQ
nie odpowiadam na żadne PW, więc ich nie wysyłajcie chyba że zostaniecie o to poproszeni

flegmatyk

Miejmy nadzieję, bo o IPB też tak podobno mówili...

heh, a może wizja takiego bezpłatnego skryptu forum jest zbyt piękna, żeby można było bezkrytycznie przyjąć jego istnienie :D

Sowa2525

Mam nadzieje, że warto będzie czekać.
Czekam z niecierpiwością  8)

Asvarox

Cytatedytor WYSIWYG
GRR.. już kończyłem  :embarassed:

Ale nie ma nic o systemie templi... Teraz to beznadzieja, wystarczy porównać sobie ten i każdy inny silnik forum pod tym aspektem...

flegmatyk

A ja właśnie uwielbiam obecny system templatek... prawdą może jest, że nie znam zbyt wielu innych, ale z obecnym można zrobić naprawdę wiele. No i można się nauczyć PHP :D

Co do wysiwyg - kończ, bo do 2.0 jeszcze trochę czasu zostało ;)

defc0n

template smf rox

Nie moge sie doczekac tego stuffu ;)

nrb

Przypuszczam, że SMF nie będzie płatne, ani nie będzie wersji medium / large itp ...  Jeśli od początku skrypt jest darmowy takowym pozostaje ...
Co do zmian : Będzie ciekawie ... Wygląd profili według mnie powinien przypominać ten z Ip.Board 2.2 ;]
pzdr

eRiZ

CytatAle nie ma nic o systemie templi... Teraz to beznadzieja, wystarczy porównać sobie ten i każdy inny silnik forum pod tym aspektem...
Właśnie obecny daje dużo więcej możliwości w porównaniu z np. Smartami. O tym, że parsowanie szablonów a'la TPL wymaga więcej mocy - nie wspomnę.

Choć nie ukrywam - trochę pogmatwane jest; pomysł jest dobry, ale wykonanie IMHO trochę nie za bardzo. Gdyby zapożyczyć z WordPressa, to by było wręcz idealnie. ;]

Xniver

Nieźle się zapowiada.Ale przydał by się nowy system skórek.Chociażby Smarty,OPT(choć to chyba tylko na php5).Osoby ,które piszą w PHP skrypty pewnie wiedzą jakim dużym ułatwieniem jest prawie całkowite oddzielenie PHP od HTML.Poza tym powinni przepisać engine najlepiej cały.Użyć klas PHP itp. dzięki ,którym np. zamiast robić array z danymi użytkownika (np. $member['id']) można by było używać wygodniejszego (np. $smf->member['id']).