Czy Instalacja niemożliwa?

Zaczęty przez Fotosing, 30 Grudzień 2023, 16:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Fotosing

Witam

Mam wykupione 2 serwery i kilka działających stron tam umieszczonych i nie miałem problemu z  HTTP ERROR 500 , chyba, że była nieodpowiednia wersja PHP to wówczas ją zmieniałem w ustawieniach.

Nie wiem co się dzieje, gdyż chcę wrócić do SMF ale żadnej wersji nie dam rady zainstalować na tych serwerach, choć robię wszystko dokładnie, a siedzę w temacie (Joomla, Wordpress i inne) już kilkanaście lat i ciągle jest okno z tekstem:  HTTP ERROR 500.

Zrobiłem też czyszczenie pamięci podręcznej przeglądarek, usunięcie plików cookie z przeglądarki oraz sprawdziłem chmody oraz też skontaktowałem się z właścicielem serwera a on mi tak odpowiedział:

"Jeżeli chodzi o stronę to w pliku index.php w lini 48 jest odnośnik do skrytu Settings.php (pisane z wielkiej litery S) natomiast na serwerze jest plik z nazwą z małej litery s, w wyniku tego błędu jest błąd braku pliku, podobnie ze skryptem install.php są błędy w wielkości liter."

Nie sądzę aby to było przyczyną, bo próbowałem już wszystkie wersje SMF jaki też zmieniałem ustawienie PHP i 5.4, 5.6 aż do 7x.

Jak zainstalować SMF aby do niego po kilku latach wrócić, bo jest FAJNE! :)

Proszę o pomoc

Fotosing

Szkoda, że tacy z Was fachowcy:) Przyczyna jest prosta...

js

@Fotosing

Zatem zapodaj tę przyczynę, rozwiązanie przyda się dla innych.

Fotosing

Nie pisałem tego tematu złośliwie ale każdemu może się takie coś przytrafić. Trochę się rozpiszę ale to jest w temacie.

Jestem już od lat na dwóch serwerach mając swoje strony, które sam obsługuję. Przez kilka lat siedziałem na Joomla ale przesiadłem się na Wordpress, choć Joomla jest ciekawsza ale bardzie skomplikowana.

Niedawno postanowiłem zrobić forum dla mnie aby móc obserwować i moderować to co pisać będą wieśniaki z pewnego miasteczka, które jest za***m na południu kraju.

Aby nie stawiać forum na Wordpress czy też Joomla, bo dużo będą ważyć postanowiłem do tego wykorzystać skrypt SMF 2.1.4, gdyż on już "coś" ma z nowicy w porównniu ze starszymi wersjami co czekały kilka lat na upgrade i liczy zaledwie kilka MB

Przed laty miałem forum miejskie postawione na SMF ale niestety SMF tak jak Amiga stanęło w miejscu co do rozwoju na lata i przestało się liczyć wśród skryptów for, które nie wymagały instalowania jakiegoś CMS'a ważącego wiele MB.

Owszem, jest phpBB3, MyBB, PunBB, i inne darmowe ale "stara miłość nie rdzewieje" i postanowiłem wrócić do SMF jak zobaczyłem jego aktualizację do wersj 2.1.4. Szkoda tylko że wszystko co aktualne a chcesz mieć trzeba ściągać z https://www.simplemachines.org bo tutaj, na tym polskim forum jest jak antykwariacie, same starocie. Ale to już nie moja sprawa. Mówię co myślę...

Teraz co było przyczyną, że nie można było zainstalić SMF (każda wersja) na 2 serwerach (znanych i profesjonalnych) bo był error 500:

Po prostu wgrywając na serwer pliki SMF do instalki nie wolno ich rozpakować przed wysłaniem FTP ale przesłać spakowany "fabrycznie" plik forum do instalki i rozpakować na serwerze używając pliku: unzipper.php, gdyż gdy się wysyła rozpakowane na dysku komputera pliki instalacyjne to na serwerze zmienia się wielkość liter, stąd wyskakuje bład 500 w tej sytuacji i nie jest to wina serwera!

Ja używam do przesyłąnia plików na serwer Totall Commandera i z innymi róznymi instalkami on nie miał problemu tylko z SMF

weronika2287

Cześć,
Błąd HTTP 500 to zazwyczaj problem z serwerem. Sprawdź:
  • Czy pliki SMF są poprawnie wrzucone na serwer.
  • Pliki logów serwera (error_log) – tam mogą być wskazówki.
  • Prawa dostępu do plików (CHMOD).
  • Konfiguracja pliku .htaccess – może tam być błąd.
Jak coś jeszcze potrzebujesz, pytaj!

weronika :)

davede

Problem leży więc ewidentnie po stronie Twojego klienta FTP, a najpewniej jego ustawień. Zacznij używać np. Filezillę. Żaden normalny klient nie zmienia nazw plików, bo w systemach typu Linux albo Unix plik o nazwie Test.php oraz test.php to dwa różne pliki. W systemach typu Windows jest to już obojętne. Ponad 15 lat przesyłam rozpakowane pliki na serwery FTP i nigdy nie miałem takiego problemu. Przypadek?