SMF 2.0.19 wydane

Zaczęty przez Adrian, 22 Grudzień 2021, 21:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adrian

Zespół Simple Machines ogłosił wydanie kolejnej aktualizacji - SMF 2.0.19. Usunięto błędy zgłoszone po wydaniu 2.0.18 oraz wprowadzono poprawki bezpieczeństwa, stabilności i wydajności. Ważniejsze zmiany w stosunku do poprzedniego wydania:

• Poprawiona kompatybilność z PHP 8.1 MySQLi
  • Poprawiono błąd uniemożliwiający pobranie podstawowych informacji profilu gdy wyłączony był kanał RSS
  • Poprawiono błąd wyświetlania w kanałach RSS oraz funkcjach SSI
  • Poprawiono błąd związany z datami urodzin w profilach użytkowników
  • Usprawniono ochronę przed "race condition" podczas zapisywania zmian w pliku Settings.php
  • Poprawiono błąd związany z niewłaściwym oznaczaniem nieprzeczytanych wiadomości w niektórych wersjach Google Chrome oraz Microsoft Egde
  • Dodatkowo wprowadzono kilka poprawek dot. bezpieczeństwa

Pełna lista zmian znajduje się w dziale plików na simplemachines.org.

Jeśli używasz wersji 2.0.18 możesz przeprowadzić aktualizację używając menadżera pakietów, powinna pojawić się tam informacja o nowej wersji z linkiem do pobrania łatki. Jeżeli nie widzisz powiadomienia możesz poczekać 24 godziny lub ręcznie uruchomić zadanie "Sprawdź pliki Simple Machines" w menu "Konserwacja".

W przypadku używania wcześniejszej wersji SMF należy po kolei zainstalować poprzednie wersje lub zastosować paczkę "Large upgrade", ale w tym drugim przypadku usunięte zostaną wszystkie modyfikacje na forum.

Ważna informacja!
Jeżeli zainstalowałeś nieoficjalną poprawkę dot. poprawy dat urodzin w profilach pamiętaj, że należy ją odinstalować przed instalacją aktualizacji 2.0.19.
the simplest solution is most likely the right one

js

Dzięki za wiadomość. Mam nadzieję, że kolejnym wydaniem będzie SMF 2.1.0 :)

pretor

Odyseusz

Chciałbym zaktualizować forum z wersji 2.0.19 do wersji najnowszej 2.1.2. Czy gdzieś znajdę instruktaż krok po kroku jak to zrobić?

Stanley

Moje fora: pesnext.pl, appgroup.org.pl

Specjalista od niczego.

Pomogłem?, - [Pomógł]

Odyseusz

Widzę, że nie ma tam patcha z 2.0.19 do 2.1.2

Adrian

Nigdy nie było patcha między głównymi wersjami. Tylko paczka Large upgrade.
the simplest solution is most likely the right one

Stanley

Pobierz to co pisze wyżej Adrian, między nawiasem pisząc, (strona im padła na dzień 27-06-2022 godz. 16:22) ;)
Moje fora: pesnext.pl, appgroup.org.pl

Specjalista od niczego.

Pomogłem?, - [Pomógł]

js

Cytat: Odyseusz w 21 Czerwiec 2022, 12:58
Chciałbym zaktualizować forum z wersji 2.0.19 do wersji najnowszej 2.1.2. Czy gdzieś znajdę instruktaż krok po kroku jak to zrobić?

@Odyseusz

Sprawdź ten poradnik:

https://www.smf.pl/index.php/topic,13164.0.html