Instalacja SMF 1.1.3 i upgrade

Zaczęty przez Zbigi, 14 Czerwiec 2021, 15:27

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zbigi

Cześć wszystkim!
Jestem tu nowy i przede wszystkich chciałbym się przywitać. Pozdrawiam wszystkich członków forum smf.pl!
Widzę ogrom informacji zawartych w tym forum i trochę mnie to przeraża. Wiem, że prawdopodobnie nie lubicie pytań, które chcę zadać, ale może ktoś bardziej wyrozumiały chociaż króciutko odpowie, czy to, o czym myślę ma sens.
Było kiedyś dość mocne i bogate w informacje forum panoramiczne pod adresem panoforum.vr360.pl. W pewnym momencie kolega, który je prowadził, opłacał hosting itd. postanowił je zamknąć Zrobił kopię bazy, zabezpieczył pliki instalacyjne SMF 1.1.3 i czekały one do tej pory. Obecnie chcemy to forum reaktywować (dostaliśmy zabezpieczone pliki od właściciela forum, który sam nie chce się tym zajmować, ale nie ma nic przeciwko temu, by forum na nowo uruchomić), ale - jak to w życiu - technologia poszła do przodu - inne już są aktualne wersje PHP, inne wersje samego SMF (po numerze, który zmienił się na pierwszym miejscu domyślam się, że bardzo inne) więc proste wgranie plików na serwer nie doprowadziło do uruchomienia tego forum.
Zatem mam kilka pytań, proszę o odpowiedź:

• czy mając te pliki, o których mówię jest jakaś szansa postawienia tego forum na którymś z aktualnie działających hostingów?
  • jakie były wymagania co do środowiska wersji 1.1.3, tj. na jakim PHP ta wersja działała a na jakim już nie?
  • czy istnieją jakieś skrypty do przenoszenia forum z wersji 1.1.X do wersji 2.X.X?
  • Czy w jakiś inny sposób można próbować zrobić pożytek z posiadanych plików i uruchomić aplikację SMF lub inną, z wykorzystaniem zawartości bazy danych z SMF 1.1.3?
Jeśli doczytaliście tego posta do tego momentu i jesteście ciekawi w jakim stadium jest to forum obecnie, to zerknijcie na to, co widać pod URL https://vr360.pl/panoforum/.
Może coś Wam powiedzą błędy, pojawiające się po kliknięciu w linki widoczne na stronie startowej i na ich podstawie można określić od czego zacząć?
Nie oczekuję gotowego rozwiązania, ale jakieś podpowiedzi, która pozwoliłaby mi zrobić krok do przodu.
Z góry dziękuję za Wasze eksperckie wskazówki.
Zbigniew Pilip

js

Cytat: Zbigi w 14 Czerwiec 2021, 15:27

• czy mając te pliki, o których mówię jest jakaś szansa postawienia tego forum na którymś z aktualnie działających hostingów?
  • jakie były wymagania co do środowiska wersji 1.1.3, tj. na jakim PHP ta wersja działała a na jakim już nie?
  • czy istnieją jakieś skrypty do przenoszenia forum z wersji 1.1.X do wersji 2.X.X?
  • Czy w jakiś inny sposób można próbować zrobić pożytek z posiadanych plików i uruchomić aplikację SMF lub inną, z wykorzystaniem zawartości bazy danych z SMF 1.1.3?

Tak. Pod warunkiem, że baza danych została dobrze skopiowana i pliki forum.

SMF 1.1.x działa poprawnie na serwerze z PHP 4.1.0 lub wyższym. SMF 1.1.x nie będzie działać na serwerze, który ma PHP 5.5 i może nie działać poprawnie z PHP 5.4

Instrukcja aktualizacji SMF 1.1.x do 2.0: https://www.smf.pl/index.php/topic,5640.0.html

Adrian

W zasadzie nie potrzebujesz instalować SMF 1.1.3.

Wystarczy importować bazę danych, pobrać paczkę 1.1.3, wypakować z niej Settings.php. Wypełnić w pliku dane logowania do serwera MySQL. Następnie pobierasz paczkę Large Upgrade 2.0.18, wypakowujesz ją do katalogu ze starym plikiem Settings.php, uruchamiasz adres twojastrona/upgrade.php i SMF powinno wykryć starą baze i ją importować do nowego formatu.

Na początku mogą pojawić się liczne błędy dotyczące ścieżek, mozna je poprawić wykorzystując narzędzie Repair Settings: https://download.simplemachines.org/index.php?tools
Pamiętaj tylko, aby przed użyciem narzędzia zmienić nazwę pliku na losową (lub nietypową, znaną tylko tobie) ponieważ plik umożliwia zmianę haseł do bazy danych.

W razie pytań pisz, postaramy się pomóc :)
the simplest solution is most likely the right one