Migracja z SMF 2.0 na 2.1 - plusy i minusy

Zaczęty przez pretor, 8 Luty 2019, 12:43

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pretor

Witam, w nawiązaniu do pojawienia się informacji o stabilnej wersji SMF 2.1 RC1, chciałbym abyśmy w tym temacie dali odpowiedź na parę podstawowych pytań:
- czy warto przechodzić z SMF 2.0 na 2.1 ?
- co stracę a co zyskam czyli plusy i minusy migracji ?

Pierwsze problemy już się pojawiają:
- http://www.smf.pl/index.php/topic,12856

Takie proste wypunktowanie plusów i minusów (bez zbytniego rozwlekania tematu), będzie pomocne dla wielu administratorów skryptu SMF i pozwoli na bardziej świadome decyzje  ;)     

Frank

Odnośnie błędów, które zostały wspomniane, to niekoniecznie jest to kwestia migracji do 2.1. Jeden z nich udało mi się usunąć (była błędna nazwa katalogu z załącznikami).

Jeśli chodzi o ogólne odczucia to 2.1 to krok w dobrym kierunku. Forum na podstawowym stylu wydaje się bardziej estetyczne i płynniejsze. Kilka drobnych rzeczy czy to w postaci bardziej rozbudowanego BBC w standardzie. Jest też kilka nowych funkcji jak alerty, ale jeszcze z nich nie korzystałem.

Nie zauważyłem, żeby występowały jakieś problemy ze stabilnością.

Do minusów można zaliczyć, że obecnie jest niewiele modów czy theme'ów na 2.1 wcześniej zainstalowane nie będą działać (przy najmniej u mnie tak jest).

Adrian

Na początku warto zaznaczyć, że SMF 2.1 RC1 nie jest wersją stabilną. W tej chwili jeszcze nie ma wielu popularnych modów zaktualizowanych do wersji RC1, więc lepiej jest trochę poczekać.tym bardziej, patrząc na prędkość prac, stabilne 2.1 szybko nie zostanie wydane.
the simplest solution is most likely the right one

pretor

Można prosić o link do jakiegokolwiek forum działającego już na SMF 2.1 RC1 ?

chrumcio

Dlatego ja nigdy nie instaluję wersji nie stabilnych :P
Wolę poczekać niż potem się męczyć.

Adrian

na przykład w wersji RC1 nie działają powiadomienia o nowych odpowiedziach i alerty :)
the simplest solution is most likely the right one

Nolt

Cytat: pretor w  9 Luty 2019, 00:10
Moje stare forum jest zaktualizowane do wersji SMF 2.1 RC1, ale jest "martwe". Bardziej traktuję je jako platforma do testów nowego SMF. Link do strony i forum znajdziesz w moim profilu.
www.wizzi.pl
Moje style dla SMF 2

SMF.PL FAQ
nie odpowiadam na żadne PW, więc ich nie wysyłajcie chyba że zostaniecie o to poproszeni

pretor

Cześć, byłem zobaczyć i nawet fajnie to wygląda.

Mam pytanie: czy można pod jedną domeną, mieć wgrane dwa skrypty (stary i nowy), podpięte do tej samej bazy i korzystać z obydwóch naraz?

Widziałem takie rozwiązanie na "elektrodzie" i uważam, gdyby dało się coś takiego zrobić na SMF, to było by to świetne rozwiązanie i dawało możliwość wyboru dla użytkowników a administratorom czas na zapoznanie się z nowym skryptem.

pretor@tapatalk

Nolt

Nie można, pierwszy i podstawowy problem to zmiany w samej bazie danych pomiędzy wersją 2.0 i 2.1. Możesz mieć forum 2.0 i 2.1 (oraz odrębne katalogi z plikami SMF) w jednej bazie, ale prefiksy tabel muszą być różne tak aby każda z wersji odpytywała swoje, oczywiście wiąże się to z tym, że jedno forum będzie aktualizowane a drugie nie.
www.wizzi.pl
Moje style dla SMF 2

SMF.PL FAQ
nie odpowiadam na żadne PW, więc ich nie wysyłajcie chyba że zostaniecie o to poproszeni

pretor

Szkoda, ale dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

pretor@tapatalk

Maras

Cytat: pretor w  9 Luty 2019, 00:10

Moje stoi już na RC1

pretor

Cytat: Maras w 25 Wrzesień 2019, 09:47Moje stoi już na RC1
Długo się nie nastało, nawet nie zdążyłem zobaczyć :D