Brak avatarów i minaturek w postach.

  • 8 Odpowiedzi
  • 3297 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Maximus83

  • *
  • 5
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.11
Brak avatarów i minaturek w postach.
« dnia: 12 Grudzień 2015, 23:47 »
Witam, jestem nowym użytkownikiem na forum więc witam wszystkich serdecznie. Opiszę krótko mój problem oraz działania które podjąłem:

Po pewnym czasie musiałem przenieść forum (2.0.11) na inny serwer. Zrobiłem to tak -> kopia bazy (bez błędów) -> nowa baza na nowym serwerze -> import (ok) -> przeniesienie katalogu forum na nowy serwer -> zmiana settings.php oraz ścieżek do stylów, załączników, avatarów, buziek itp. -> wszystko poszło ok. Forum się uruchomiło, zaciągnęło z bazy wszystko: posty, buźki, załączniki. Myślę sobie łatwo poszło jest ok. Ważne jest to że zmieniła się całkowicie ścieżka forum stare było np: www.staryserwer.pl/strona/forum nowa: www.nowyserwer.pl/forum

Sprawdzam losowo posty niby wszystko gra, patrzę na post gdzie były dodane zdjęcia w formie miniaturki (w poście się wyświetlały) patrzę są same linki np: DSC0636412.JPG (140.29 kB, 774x518 - wyświetlony 12 razy.) myślę, kliknę może się otworzy - przeglądarka prosi o zapis lub otworzenie pliku: klikam otwórz - nie da rady (przeglądarka plików windows nie może otworzyć pliku) zapisz jako->zapisuje na pulpit po otwarci lipa :(

Wtedy ogarnąłem, że nie wyświetlają się też avatary użytkowników, które zostały uploudowane (nie te standardowe - te można dodawać i jest ok).

Wchodzę w administrację potem właściwości i opcje potem avatary i załączniki. Mam listę plików -> klikam losowe załączniki: pdf działa, mp3 działa, midi działa, doc xls wszystko działa, oprócz jpg i png. Po kliknięciu wyświetla się nowe okno a tam na czarnym tle napis: http:/nowyserwer/forum/index.php?action=dlattach;topic=52.0;attach=26;image". Szukam po tabelach baz danych, widzę, że w jednej z nich są odnośniki do file_has. Porównuję ze starą bazą danych  (forum działające jest na starym serwerze w trybie serwisowym i tam wszystko działa) wszystko tak samo. Patrzę losowo na katalog załączników file_hashe też się zgadzają.

Myślę - pewnie export i import bazy danych nie zadziałał (mimo że nie było komunikatu o błędzie) - no to na wszelki wypadek jeszcze raz export ze starego serwera do pliku -> nowa baza-> import -> settings.php -> i.... znowu to samo :(

Klawiatura nie przeżyła tego rozczarowania. Zacząłem szukać. Uprawnienia katalogu załączników ustawiłem na 777, użytkownicy mają uprawnienia do wyświetlania, dodawania, usuwania załączników ustawione na forum, gdzieś na zagranicznym forum znalazłem żeby ściągnąć plik repair.settings.php (czy coś o podobnej nazwie) w skrócie - wykrywa poprawne ścieżki na nowym serwerze i zmienia wartości w Settings.php - nie pomogło.

Moje pytanie jest następujące:
Czy ten has_file jest generowany również na podstawie ścieżki do pliku? Czyli jeżeli mamy obrazek1 to jeżeli będzie siedział w katalogu obrazy/fajne/obrazek1 będzie miał innego file_hash niż w przypadku gdy będzie siedział np. w obrazy/beznadziejne/obraz1?

Dziękuję, jeżeli ktoś przeczytał całość. Jeżeli ktoś miał podobny problem proszę o pomoc. Mi pomysły się już skończyły a forum dalej nie działa.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2015, 23:57 wysłana przez Maximus83 »

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Brak avatarów i minaturek w postach.
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2015, 23:54 »
Czym utworzyłeś kopię plików ze starego serwera?

*

Offline Maximus83

  • *
  • 5
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.11
Odp: Brak avatarów i minaturek w postach.
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2015, 23:59 »
W phpmydamin najpierw Export bazy danych. Nie zadziałało to zrobiłem całego locallhosta, nie zadziałało, to jeszcze raz samej bazy danych i niestety też z mizernym skutkiem :(

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Brak avatarów i minaturek w postach.
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudzień 2015, 00:00 »
Nie pytałem o bazę danych, ale o pliki forum. Jaki program używałeś do pobrania i wysłania plików forum

*

Offline Maximus83

  • *
  • 5
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.11
Odp: Brak avatarów i minaturek w postach.
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudzień 2015, 00:01 »
Najpierw zrobiłem to WinScp a potem drugi raz FileZillą

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Brak avatarów i minaturek w postach.
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudzień 2015, 00:03 »
No i oto chodziło. W FileZilla i WinScp pewnie jest podobny problem, ale opisałem go na podstawie FileZilla:
http://www.smf.pl/index.php/topic,8389.0.html

Po wykonaniu tych operacji awatary i załączniki powinny powrócić.

*

Offline Maximus83

  • *
  • 5
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.11
Odp: Brak avatarów i minaturek w postach.
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudzień 2015, 00:25 »
Phantom dziękuję bardzo, szukałem rozwiązania przez tydzień na tym forum również ale jakoś nie trafiłem na Twoje. Przepraszam administratorów następnym razem będę szukał dokładniej. Problem rozwiązany, można zamknąć wątek. Pozdrawiam.

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Brak avatarów i minaturek w postach.
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudzień 2015, 00:27 »
Nie ma za co przepraszać :) Cieszę się, że udało się rozwiązać problem, dobrze, że transfer plików z serwera nie uszkadza ich, dopiero transfer na serwer ze złą konfiguracją klienta FTP "zabija" wszystkie załączniki graficzne oraz awatary.

*

Offline Maximus83

  • *
  • 5
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.11
Odp: Brak avatarów i minaturek w postach.
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudzień 2015, 00:38 »
Powiem szczerze, że nie wpadłbym na to. Wydawało by się, że jak robisz "zrzut" dwoma, różnymi klientami powinno wszystko działać. A tu taki babol  :P Dodam na usprawiedliwienie, że przerzucałem mniejsze forum też smf i wszystko poszło gładko i bez problemów. To było trochę większe i się pogubiłem. Jeszcze raz dziękuję bo tygodniowe poszukiwania zakończyły się sukcesem :)