Aktualizacje SMF 2.0.9 oraz 1.1.20 zostały wydane

Zaczęty przez Adrian, 3 Październik 2014, 18:45

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adrian

Zespół Simple Machines Forum wydał aktualizacje bezpieczeństwa dla dwóch obecnie wspieranych gałęzi 1.1.20 oraz 2.0.9.

Aktualizacja poprawia wykryte w poprzednich wersjach błędy dlatego zalecane jest jak najszybsze zainstalowanie jej na swoim forum.
Poniżej znajduje się lista niektórych poprawionych błędów:
- poprawiono działanie instalatora pakietów (usunięto podatność na ataki XSS),
- poprawiono wyświetlanie przycisków pod ankietami (zawsze był widoczny przycisk "Pokaż wyniki"),
- poprawiono działanie list wielokrotnego wyboru (działały one błędnie, gdy nie wybrano żadnej opcji),
- poprawiono link aktywacyjny konta wysyłany w wiadomości email (niektóre serwisy email wyświetlały go niepoprawnie),
- poprawki dla PHP 5.4.

Pełna lista zmian znajduje się w dziale plików na simplemachines.org: http://download.simplemachines.org/
Paczkę z aktualizacją oraz instrukcje ręcznej aktualizacji znajdziecie tutaj: http://custom.simplemachines.org/upgrades/

Na koniec bardzo ważna informacja dla użytkowników SMF 1.1.*.

Aktualizacja 1.1.20 jest ostatnią którą otrzyma seria SMF 1.1, dlatego też warto rozważyć aktualizację do najnowszej wersji SMF 2.0.
Zakończenie wydawania aktualizacji nie oznacza w tym przypadku braku wsparcia, będzie ono kontynuowane do czasu wydania SMF 2.1.
the simplest solution is most likely the right one

obcy12

js

Ten patch w pakietach ma mieć nazwę: SMF 1.1.20 / 2.0.9 Update, tak? To jest jeden patch dla wersji 1.1 i dla 2.0? Bo zawsze patche były osobno dla tych wersji SMF.

Adrian

Tak, taką powinien mieć nazwę.

W poprzednich wydaniach łatka dla SMF 1.0 oraz 1.1 była także łączona w jedną paczkę, w tym wypadku jest to jedyna taka aktualizacja, ponieważ SMF 1.1 nie otrzyma już kolejnych poprawek.

jimasek

Dzięki też zaktualizowałem forum. Od wczoraj nie widziałem niczego niepokojącego. Pozdrawiam!

woronov

A u mnie pojawia się komunikat takiej treści:
CytatFatal error: Call to undefined function template_ad_position() in /Sources/Load.php(2151) : eval()'d code on line 524
W kazdym wątku, który próbuje przeczytać :'(
Znacie może sposób na naprawienie tego "fatalnego" błedu?

@phantom
dzieki
http://www.smf.pl/index.php?topic=11944.new#new

Adrian

Nie związane z aktualizacją, tylko z modem dodającym reklamy. Załóż nowy wątek z opisem problemu.

Adrian

Ostatnio zdarzają się jakieś dziwne wpadki w łatkach SMF :)
W paczce aktualizacji do SMF 2.0.9 znalazł się mały błąd (jeszcze nie ma zgłoszenia, że powoduje on jakiś błąd w działaniu forum).

Jeśli ktoś chciałby to 'naprawić' to nalezy wykonać zmianę w pliku ManageServer.php:
Kod (Znajdź i usuń) [Zaznacz]

$context['config_vars'][$config_var[1]]['value'] = unserialize($context['config_vars'][$config_var[1]]['value']);

obcy12

A jaki to błąd powoduje ? Bo ja jak narazie nic u siebie nie zauważyłem.

Adrian

Podczas zapisywania opcji, które mają kilka pól wyboru może wystąpić błąd uniemożliwiający zapisanie ich. A przynajmniej tak mi to wygląda po komentarzach w tej części kodu wspomnianego pliku.

obcy12

Dzięki . Na forum simplemachines też to opisuja widzę niektórzy. Po prostu ta linia miała być zamieniona z nową z patcha. A patch dodaje tylko nową.

Adrian

Dokładnie, w pliku instalatora podaną złą instrukcję, możliwe, że będzie podobna sytuacja jak to było z łatką 2.0.7 - zostanie wydana ponownie z usuniętym błędem.

Tytus

Pewnie zostanie wydana ponownie jak mówi phantom, ale lepiej usunąć tą cześć kodu.

pretor

Zaktualizowałem jedno z moich for do wersji 2.0.9 i właśnie zauważyłem że mam na nim białą stronę: www.forumkkozle.pl , ciekawe czy jest to związane z tą  aktualizacją ?

Drugie forum dalej jest w wersji 2.0.8 i wszystko chodzi jak należy.

Edit: Usunąłem tą linijkę:

$context['config_vars'][$config_var[1]]['value'] = unserialize($context['config_vars'][$config_var[1]]['value']);

z pliku ManageServer.php ale dalej na domenie jest biała strona, więc to nie ta przyczyna.

Adrian

Utwórz nowy temat z opisem problemu. Już to przerabialiśmy przy poprzedniej łatce - ten temat nie służy do rozwiązywania problemów.