Baza danych z mojeforum.net - migracja do SMF

Zaczęty przez Moonstorm, 12 Styczeń 2014, 11:29

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Moonstorm

Witam wszystkich.

Przeglądam forum od paru dni (tak, zarejestrowałem się dzisiaj, ale do samego czytania nie trzeba:)) i nadal nie mogę sobie poradzić.
Problem wygląda następująco: w związku z likwidacją serwisu mojeforum.net muszę znaleźć sobie nowy "domek". Wybrałem webd.pl.
Niestety, jak chyba wszyscy użytkownicy padającego serwisu zostałem obdarowany bazą danych .sql - i tylko tym. Struktura plików na ftp - nie mam do tego dostępu.

W jaki sposób mogę przejść z phpBB na SMF posiadając wyłącznie bazę .sgl?
Owszem, jestem w stanie stworzyć na webd.pl nową bazę i zaimportować do niej zawartość bazy z mojeforum.net, ale nadal to tylko baza.
Tymczasem (jak rozumiem) konwerter prosi o ścieżkę do lokalizacji, gdzie jest zainstalowane phpBB. A ja mam tylko bazę...

Proszę o jakąś podpowiedź. Mam stawiać na webd.pl forum phpBB2 i z niego migrować?

CrimeS

Czy to jest czyste phpBB2 czy może zmodyfikowane przez przemo? Jeżeli dobrze pamiętam to wystarczy, że będziesz miał tylko pliki phpBB na serwerze i plik config, który wskaże gdzie jest baza danych.

Moonstorm

Na ile się orientuję, jest to phpBB2 z modyfikacjami administracji mojeforum.net.

Stopka w panelu administracyjnym:

CytatPowered by phpBB   PHPBB by Mojeforum.net 2.0 © 2001 phpBB Group

Dobrze zgaduję, iż plik config będę musiał stworzyć sam (w Notatniku)?

CrimeS

Do edycji polecam Ci notepad++. Tak, plik config musisz stworzyć sam, lub najlepiej skopiować jakiś gotowy i dać dobre ścieżki.

Jeżeli nie pójdzie to pomyślimy dalej :)

Moonstorm

Spróbuję tej drogi.

Dziękuję za podpowiedź :)

Adrian

W większości przypadków wystarczy tylko baza danych, utracisz niestety załączniki i awatary.
the simplest solution is most likely the right one