Integrowanie SMF z stroną www

  • 24 Odpowiedzi
  • 7302 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Integrowanie SMF z stroną www
« dnia: 8 Grudzień 2013, 12:18 »
Proszę o pomoc i wyjaśnienie, jak zintegrować forum ze stronką w taki sposób jak to jest (podam na przykładzie) tutaj www.bolec.info lub tutaj www.istotne.pl 

Mam stronę w html-u, czy jest taka intergracja możliwa?

W zasadzie bardziej mi zależy na tym:
Gdy wejdziecie na te strony to po lewej stronie jest ramka "BolecForum" z "gorącymi tematami" tzn. jeśli ktoś wypowie się w danym temacie, temat automatycznie wędruje do góry i klikając na dany temat przenosi nas automatycznie na dyskusję.

Mam nadzieję, że mi pomożecie.


*

Offline loUUU

  • ***
  • 25
  • 6
    • CodMod.pl
  • Domyślny styl: Amarant
  • Wersja SMF: 2.0.6
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #1 dnia: 8 Grudzień 2013, 13:57 »
Jasne że można.
Jeśli to jest prosta strona w html dodajesz na samej górze do niej coś takiego:
<?php require("/ścieżka/do/pliku/SSI.php");
is_not_guest('Zaloguj się aby przeglądać stronę');
?>
Ten kod pozwala przeglądać stronę tylko zalogowanym userom.
A ten wstawia header z forum:
<?php require("/ścieżka/do/pliku/SSI.php");
$ssi_theme='';
template_header();
?>
Poczytaj poradnik o ssi http://www.smf.pl/index.php?topic=169.0
Jest ich więcej  (jeśli dobrze pamiętam) ale musisz sobie pogooglować.
Jeśli chcesz połączyć smf z jakimś cmsem typu joomla, są do tego specjalne mostki łączące http://www.jfusion.org/docs/doku.php/id,smf;introduction/





*

Offline CrimeS

  • *****
  • 1994
  • 273
  • Płeć: Mężczyzna
    • jellyio.com
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #2 dnia: 8 Grudzień 2013, 14:00 »

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #3 dnia: 8 Grudzień 2013, 15:08 »
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi, zabieram się za lekturę. Na pewno będę miał jeszcze wiele pytań, bo choć zrobiłem stronę i jest dość rozbudowana w ilości podstron, to nie jestem biegły w "językach", raczej dość zielony.
Jeszcze pytanie czy wpisując w nawias ścieżkę do SSI trzeba też wpisać znaki ("), to samo w ZALOGUJ SIĘ NA STRONIE (') ?
i jeszcze to znaczki w kolorze czerwonym - mają tak zostać, czy zamiast nich coś mam wstawić?

$ssi_theme='';
template_header();
?>Pozdrawiam.

*

Offline loUUU

  • ***
  • 25
  • 6
    • CodMod.pl
  • Domyślny styl: Amarant
  • Wersja SMF: 2.0.6
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #4 dnia: 8 Grudzień 2013, 15:54 »
$ssi_theme='';możesz to usunąć, ta funkcja służy od wymuszania stylu na stronie, jak nie będzie tego lub będzie puste pole wymusi dafaultowy.
Możesz spróbować bez tych znaków, ale skoro w poradniku one są, starałbym się ich nie opuszczać

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #5 dnia: 8 Grudzień 2013, 15:57 »
Jeszcze raz dziękuje, będę próbował  :)

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudzień 2013, 15:21 »
Działa, jeszcze raz dziękuję  :D

Jest tylko problem z wyświetlaniem polskich znaków (ż, ó, ś)z tego Forum.
Czy znajdę na to sposób?

Strona ma ustawione polskie znaki, na samym forum też jest wszystko ok, ale to "echo" nie wyświetla jak trzeba.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2013, 16:12 wysłana przez geres »

*

Offline Stanley

  • ****
  • 2151
  • 81
  • Płeć: Mężczyzna
  • Specjalista od niczego.
  • Domyślny styl: Własny
  • Wersja SMF: 2.0.15
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudzień 2013, 17:03 »
A docelowa strona gdzie są wyświetlane, jakie ma kodowanie? takie samo jak Forum?
Moje fora: pesnext.pl

Specjalista od niczego.

Pomogłem?, - Klinkij [Pomógł]

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudzień 2013, 18:39 »
No właśnie doszedłem teraz, ze strona ma kod: ISO-8859-2
a FORUM: UTF-8

Czy można zmienić na forum takie kodowanie?
Na stronie mogę ale boję się, że polskie znaki się posypią. Czy słuszne są moje obawy?

I jeszcze jedno, tak jak pisałem już, "echo" z pliku SSI działa lecz wyświetla tekst na stronie bladoniebieski i nie bardzo go widać. Jak zmienić kolor czcionki w tym "echu" :

<?php
$foo=ssi_recentTopics($num_recent = 8, $exclude_boards = null, $output_method = 'array');
foreach ($foo as $topic) {
echo $topic['link'].'<br />';
}
?>

aby był czarny ?

i aby prócz tematu (teraz tylko tak wyświetla) wyświetlał jeszcze autora ostatniego postu ?
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2013, 20:13 wysłana przez geres »

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudzień 2013, 20:05 »
Na forum nie zmieniaj kodowania, łatwiej będzie przejść z ISO do UTF8.

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudzień 2013, 20:15 »
Tak zrobię zmienię na stronach kodowanie, to tylko 80 stron :), ale jak trzeba....

....a co z tym kolorem "echa" i nazwą autora postu ? Da się coś zrobić ?

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Grudzień 2013, 20:17 »
Dodaj klasę dla elementu w którym umieszczone jest echo i wymuś inne kolory tła/czcionki.

Przed zmianą kodowania zrób kopię zapasową plików ;)

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Grudzień 2013, 20:23 »
Dodaj klasę dla elementu w którym umieszczone jest echo i wymuś inne kolory tła/czcionki.

właśnie, nie wiem jak to zrobić, jestem, ze tak powiem "zielony" w modyfikacjach.
Jeśli można bardziej "łopatologicznie"  :D , bardzo proszę, to dla mnie ogromnie ważne.

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Grudzień 2013, 20:26 »
Daj link do strony gdzie masz ten blok wstawiony to podpowiem więcej.

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Grudzień 2013, 20:28 »
mogę na prywatną wiadomość ?

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Grudzień 2013, 20:30 »
Jasne, pisz.

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Grudzień 2013, 20:40 »
Doszło?

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Grudzień 2013, 21:07 »
W pliku CSS lub tam gdzie umieszczone są style strony dodaj:
#Html9 a {
color: red !important;
}
#Html9 {
color: black !important;
}

Kolory oczywiscie można zmienić na swoje

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudzień 2013, 18:45 »
Serdecznie dziękuję za pomoc  :)

Jeszcze tylko jedna sprawa. Co brakuje w tym kodzie aby prócz tematów, wyświetlał też nazwę użytkownika który wypowiedział się ostatni w tym temacie?

<?php
$foo=ssi_recentTopics($num_recent = 10, $exclude_boards = null, $output_method = 'array');
foreach ($foo as $topic) {
echo $topic['link'].'<br />';
}
?>


Teraz jest tak np:
Jakie jest najlepsze piwo?
Czy piwo uzależnia?
Z chmielu czy z pszenicy?

a chciałbym tak:
Jakie jest najlepsze piwo? (jacek)
Czy piwo uzależnia?   (zdzichu)
Z chmielu czy z pszenicy?   (jola)


Bardzo proszę o pomoc.

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Grudzień 2013, 19:13 »
Totalny strzał w ciemno.

<?php
$foo ssi_recentTopics($num_recent 10$exclude_boards null$output_method 'array');

foreach ($foo as $topic) {
echo $topic['link'].' ('$topic['poster']['link'].')<br />';
}

//edit: poprawiłem drobny błąd w kodzie..
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2013, 19:16 wysłana przez phantom »

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudzień 2013, 19:20 »
Dziękuję za próbę, jednak to nie to.
Wywala jakiś błąd.
Poproszę o jeszcze jakąś propozycję, jeśli można  :)

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Grudzień 2013, 19:23 »
Musi działać, skopiowałeś kod przed dodaniem poprawki.

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Grudzień 2013, 19:37 »
Skopiowałem po poprawce i dalej jest błąd.
Zobacz w linku "testowym", który przesłałem.

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5532
  • 723
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Grudzień 2013, 19:44 »
No to nie wiem, może coś źle wkleiłeś? Kod na pewno działa, bo go sprawdziłem.

*

Offline geres

  • **
  • 15
  • 0
  • Wersja SMF: 2.0.2
Odp: Integrowanie SMF z stroną www
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Grudzień 2013, 20:04 »
Kod jest rewelacyjny, tylko zabrakło na końcu "?>"  :)
Wszystko działa  ;D

Czy można wstawić przed tematem np. kropkę aby oddzielić jakoś tematy, bo wydaja się "zlane"?