Spamowanie forum przez "Zgłoś do moderatora" co z tym zrobić?

Zaczęty przez dawdum, 2 Listopad 2013, 16:06

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dawdum

Od pewnego czasu mam pewien problem.
Dostaję po 20-30 wiadomości ze spamem "wiadomość zgłoszona:nazwa wątku".
Na razie jest to jeden wątek ale boje się co będzie jak robot będzie zgłaszał w kilku.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Jest jakiś mod na zabezpieczenie tej luki?

dawdum

jimasek

dawdum

Myślę że to robot. Blokuję sukcesywnie IP i zaczyna działać. Wiadomości przychodzą coraz rzadziej.
Jest to upierdliwe bo nikt przy tworzeniu skryptu nie przewidział że znajdzie się taki idiota przecież takie spamowanie nie przynosi żadnych korzyści tylko zaśmieca skrzynki moderatorom.
Żeby zgłosić wiadomość do moderatora nie trzeba być zalogowanym więc raczej użytkownik odpada.
Mam obawy że ta forma spamu się rozejdzie na inne wątki oraz dojdą nowe adres IP a wtedy będzie trzeba pogrzebać w skrypcie.

jimasek

To nie wiem bo ja mam 2.0.6 u siebie to nie widzę możliwości zgłaszania coś moderatorom nie będąc zarejestrowanym użytkownikiem.

pretor

Wejdź i zmień:

PA / Użytkownicy / Zezwolenia / Zezwolenia dla grupy użytkowników / Goście / Modyfikuj / Wiadomości / Zgłaszanie wiadomości moderatorom: odznacz

powinno pomóc  ;)

ps. podaj adres swojego forum ?

dawdum

www.bud-forum.pl
Faktycznie jest w uprawnieniach.
Problem rozwiązany chyba że jednak lepiej żeby goście mieli możliwość zgłoszenia tego typu wiadomości?

jimasek

Absolutnie nie rób takich uprawnień dla gości. Moim zdaniem przeglądanie forum i pobieranie załączników to maks uprawnień.