Czy takie coś podchodzi pod plagiat?

Zaczęty przez RaveN, 22 Lipiec 2013, 12:17

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RaveN

Przez przypadek dowiedziałem się o istnieniu w sąsiedniej miejscowości pewnego forum. Kiedy dowiedziałem się kto je zakładał coś mnie tknęło i zacząłem sprawdzać. Wystarczyło kilkanaście sekund i wszystko było już jasne.
Moje forum to forumtrzciela.pl to drugie forummiedzichowa.pl (już od nazwy się zaczęło)

Podam kilka przykładów:
1. Dział aktualności - opis "co się dzieje w naszym mieście" gostek zmienił tylko "naszej gminie"
2. Dział okiem mieszkańców - opis identyczny, po mojej wiadomości do niego dodał jeszcze tylko coś od siebie
3. Dział "ważne adresy i telefony" - w wątkach podane są telefony i adresy instytucji - na swoim forum użył nawet identycznych kolorów w opisach
4. Dział fotogaleria - mój wątek rozpoczyna się od słów "to może ja zacznę, na dobry początek" - u niego jest identycznie!
5. W tym samym dziale wątek "zamieszczanie zdjęć na forum" - bezczelnie skopiowane opisy tylko obrazki pozmieniał
6. Płatna reklama na forum - treść skopiowana
7. Ankieta "jak do nas trafiłeś" - opis identyczny
itd..

Co o tym myślicie?
www.niva4x4forum.pl
Pierwsze polskie forum poświęcone Nivie 4x4

Stanley

Plagiat był jest i będzie nic nie zrobisz..

Moje fora: pesnext.pl, appgroup.org.pl

Specjalista od niczego.

Pomogłem?, - [Pomógł]

Tinka

Raczej nic na to nie poradzisz, nie wiem czy to podpada pod jakiś przepis. Ja myślę, żen ie warto nic z tym robić, chyba, że robi Ci poważną konkurencję.

RaveN

Po mojej pisemnej interwencji gostek pozmieniał nazwy i opisy.

Dzięki za odpowiedzi.
www.niva4x4forum.pl
Pierwsze polskie forum poświęcone Nivie 4x4

CrimeS

Cieszę się, że udało to się tak załatwić. Zależy na kogo trafisz, bo ktoś ciebie jeszcze oskarży że to ty czy coś. Różni są ludzie.

kamilgolak

Kopiowanie nie tylko stało się nielegalne, ale i nieefektywne. Google zaczęło zwracać uwagę na uniklaność dlatego właśnie docenia autorskie prace.

pretor

Cytat: RaveN w 22 Lipiec 2013, 12:17
Przez przypadek dowiedziałem się o istnieniu w sąsiedniej miejscowości pewnego forum. Kiedy dowiedziałem się kto je zakładał coś mnie tknęło i zacząłem sprawdzać. Wystarczyło kilkanaście sekund i wszystko było już jasne.
Moje forum to forumtrzciela.pl to drugie forummiedzichowa.pl (już od nazwy się zaczęło)

Podam kilka przykładów:
1. Dział aktualności - opis "co się dzieje w naszym mieście" gostek zmienił tylko "naszej gminie"
2. Dział okiem mieszkańców - opis identyczny, po mojej wiadomości do niego dodał jeszcze tylko coś od siebie
3. Dział "ważne adresy i telefony" - w wątkach podane są telefony i adresy instytucji - na swoim forum użył nawet identycznych kolorów w opisach
4. Dział fotogaleria - mój wątek rozpoczyna się od słów "to może ja zacznę, na dobry początek" - u niego jest identycznie!
5. W tym samym dziale wątek "zamieszczanie zdjęć na forum" - bezczelnie skopiowane opisy tylko obrazki pozmieniał
6. Płatna reklama na forum - treść skopiowana
7. Ankieta "jak do nas trafiłeś" - opis identyczny
itd..

Co o tym myślicie?

A czy Ty masz na te opisy wyłączność ? Wymyśliłeś koło i masz na nie patent ? Nie, nie masz na nie wyłączności ani patentu na koło.

Jak spojrzysz na 3 programy informacyjne: TVN 24, TVP INFO i POLSAT NEWS to zauważysz że wszystkie są do siebie podobne jak bliźniaki, różnią się tylko kolorystyką...tak działa większość portali informacyjnych, gazet i producentów aut, telefonów i wszystkich dóbr otaczających nas wokoło  ::)

Powinieneś poszukać płaszczyzny do współpracy z tym forum a nie do walki, taka forma współistnienia jest dużo bardziej budująca niż głupia walka o coś czego i tak nie zmienisz  ;)

pozdrawiam i życzę owocnej współpracy i mniej jadu do siebie  :D
pretor

mts

Oczywiście, że to podlega pod plagiat. Narusz jego stronę, to z pewnością powinien ją skasować. Jak wie, że się dowiedziałeś, że na podstawie Twojej strony, niemalże identycznie skopiował treści itd i stworzył swoją stronę.

pretor

Cytat: mts w 31 Maj 2016, 15:20
Oczywiście, że to podlega pod plagiat. Narusz jego stronę, to z pewnością powinien ją skasować. Jak wie, że się dowiedziałeś, że na podstawie Twojej strony, niemalże identycznie skopiował treści itd i stworzył swoją stronę.
Piszesz głupoty i jeszcze nie po polsku  ;D