http://hosting.pro-linuxpl.com/

I znów problem z polskimi literami, ale ...

  • 5 Odpowiedzi
  • 579 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline seba222

  • **
  • 17
  • 0
I znów problem z polskimi literami, ale ...
« dnia: 4 Styczeń 2019, 20:16 »
Wiele problemów z forum rozwiązuję, ale pojawiła się dla mnie zagadkowa przypadłość :(


Od jakiegoś czasu pojawiają się na naszym forum posty, które nie maja polskich znaków. Nie są to wszystkie posty, ani nawet posty od konkretnych użytkowników. Po prostu ktoś napisze posta i polskich znaków nie ma, a za chwilę ta sama osoba napisze i już są !


Mniej więcej wygląda to tak:


Post (poprawny) użytkownika 1:
http://pozytywni.info/web/U1.png
I znów problem z polskimi literami, ale ...

Cytat i odpowiedź przez użytkownika nr 2:


http://pozytywni.info/web/U2.png
I znów problem z polskimi literami, ale ...



Cytat i odpowiedź użytkownika nr 3:


http://pozytywni.info/web/U3.png
I znów problem z polskimi literami, ale ...



Kodowanie forum UTF-8, baza danych UTF-8. Czy ktoś ma pomysł, co jest grane ??


Forum na chwilę obecną ma kilkanaście tysięcy postów, ale takie rzeczy dzieją się od miesiąca około!




*

Offline Nolt

  • *****
  • 3278
  • 249
  • Płeć: Mężczyzna
    • Wizzi
  • Domyślny styl: ID
  • Wersja SMF: 2.0.15
Odp: I znów problem z polskimi literami, ale ...
« Odpowiedź #1 dnia: 5 Styczeń 2019, 15:00 »
Od zawsze miałeś UTF-8? Czy forum było kiedykolwiek przenoszone? Napisałeś, że baza jest w UTF-8, jak wygląda ustawienie kodowania połączenia mysql z serwerem?
www.wizzi.pl
Moje style dla SMF 2

SMF.PL FAQ
nie odpowiadam na żadne PW, więc ich nie wysyłajcie chyba że zostaniecie o to poproszeni

*

Offline seba222

  • **
  • 17
  • 0
Odp: I znów problem z polskimi literami, ale ...
« Odpowiedź #2 dnia: 5 Styczeń 2019, 16:01 »
1. Tak, zawsze miałem UTF-8
2. Forum było przenoszone jeden raz. Było to ponad cztery lata temu, gdy było około 100 postów. 2 lata temu miałem problem z porównywaniem napisów, ale pomogliście mi i szybko go rozwiązałem (szczegóły tutaj: http://www.smf.pl/index.php/topic,12567.msg62741.html#msg62741 )
3.


http://www.pozytywni.info/web/U4.png
I znów problem z polskimi literami, ale ...



http://www.pozytywni.info/web/U5.png
I znów problem z polskimi literami, ale ...



http://www.pozytywni.info/web/U6.png
I znów problem z polskimi literami, ale ...



http://www.pozytywni.info/web/U7.png
I znów problem z polskimi literami, ale ...



Dzisiaj jeden z użytkowników napisał posta i tytuł nie ma polskich znaków jak i treść.

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5492
  • 716
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: I znów problem z polskimi literami, ale ...
« Odpowiedź #3 dnia: 5 Styczeń 2019, 20:55 »
Upewnij się, czy masz gdzieś w pliku (zazwyczaj w przedostatniej linijce, może być w środkowej części kodu w pewnych sytuacjach) Settings.php taki fragment:

$db_character_set = 'utf8';


oraz w bazie danych w phpMyAdmin w zakładce Operacje sprawdź jeszcze raz Metoda porównywania znaków
https://i.imgur.com/mY7288F.png
I znów problem z polskimi literami, ale ...


Podaj również listę zainstalowanych na forum modyfikacji.

*

Offline seba222

  • **
  • 17
  • 0
Odp: I znów problem z polskimi literami, ale ...
« Odpowiedź #4 dnia: 6 Styczeń 2019, 11:36 »
I jedno i drugi tak.




To wszystko, co jest zainstalowane:
1. Yet Another YouTube BBCode Tag3.9
2.Tapatalk SMF 2.0 Plugin4.5.2
3.Global Headers Footers2.0.1
4.gCalSync2.0.5
5.Invitation System1.1.2
6.Email Inactive Users1.1.1
7.Menu Editor Lite1.0.5




Dodatkowo theme to RESELLER.

*

Offline Adrian

  • *****
  • 5492
  • 716
  • Płeć: Mężczyzna
  • Smile, tomorrow will be worse...
    • Adrek.pl
Odp: I znów problem z polskimi literami, ale ...
« Odpowiedź #5 dnia: 6 Styczeń 2019, 18:08 »
Niestety nie mam żadnego pomysłu dlaczego może się tak dziać. Podejrzewałem, że użytkownik może mieć wybrany w profilu inny język (nie UTF), ale w poprzednim wątku wrzuciłeś zrzut z ekranu wyboru języka forum na którym widać, że wszyscy używają języka polskiego UTF-8. Sugeruję, aby napisać wątek na simplemachines.org w tym dziale https://www.simplemachines.org/community/index.php?board=147.0, być może ktoś tam miał taki problem i go pomyślnie rozwiązał. Tym bardziej, że chyba najbardziej obeznana w SMF osoba jest bardzo aktywna ostatnio -Arantor - więc jeśli będzie miał czas to pewnie wypowie się w wątku :)