Upgrade z 2.0Beta4 do 2.0RC1 nie różni się w zasadzie niczym od poprzednich upgrad-ów. Ale może ktoś będzie potrzebował
Krok 0 PrzygotowaniaNa początek ustaw styl domyślny i język angielski.
Następna sprawa to kopia bazy i plików – ale to chyba oczywiste.
Kolejny krok to załadowanie plików z paczki
smf_2-0-rc1_upgrade.* na serwer. Osobiście zrobiłem to przy pomocy Total Commandera – na pytania o nadpisanie plików odpowiadamy oczywiście twierdząco.
Tutaj od razu proponował bym załadowanie plików językowych.
Jak nowe pliki już na miejscu wpisz w przeglądarce:
http://www.mojeforum.pl/upgrade.php (oczywiście mojeforum.pl zastąp swoim prawidłowym adresem)
Krok 1 LogowanieWpisz do formularza dane administratora forum (zakładam, że znasz

), gdzie:
- Username – nazwa użytkownika
- Password – Twoje hasło

[Tutorial] Upgrade z SMF 2.0Beta4 do SMF 2.0RC1
… i kliknij
ContinueKrok 2 Wybór opcji aktualizacjiZaznacz potrzebne opcje:
- Kopia zapasowa tabele w twojej bazie danych z prefiksem „backup_smf_”.
- Ustaw forum do trybu konserwacji podczas upgradu.
- Pokazuj dodatkowe informacje debugowania.
- Oczyść dziennik błędów zanim zaktualizujesz
- Pozwól Simple Machines na zbieranie miesięcznych statystyk
Oczywiście wybór opcji zależy od Ciebie. Domyślnie zaznaczona druga opcja, i moim zdaniem to wystarczy

... kliknij
ContinueKrok 3 Kopia zapasowaKrok pominięty, gdyż nie zaznaczyłem pierwszej opcji w poprzednim kroku. Oczywiście o kopię bazy zadbałem wcześniej.
Krok 4. Zmiana struktury bazyCzekaj cierpliwie – skrypt załatwi za ciebie całą brudną robotę

Hura! Baza zaktualizowana … klikaj w
ContinueKrok 5 Czyszczenie modyfikacjiDane połączenia z ftp-em (poza hasłem skrypt wpisał prawidłowe dane za mnie

):

Do celów testowych, użyłem instalacji smf 2.0beta4 z zainstalowanym Advanced AJAX Shoutbox 1.22. Wywalamy modyfikacje - po aktualizacji wszystkie (?) nie będą działały.

... oczywiście
ContinueKrok 6 Aktualizacja TematówTeraz skrypt sprawdzi jakich zmian musi dokonać w plikach tematów i języków. Możesz klikać w Continue(0…3) lub poczekać cierpliwie

Krok 7 Gratulacje – masz nowe forumNie było tak trudno, nieprawdaż? Jesteś już gotowy aby używać swojej instalacji SMF. Mamy nadzieję, że to polubisz!

Zaznacz jeszcze opcje
Delete this upgrade.php... - wywali z serwera niepotrzebne już pliki.
Klikasz w link
your installation of SMF i cieszysz się forum w wersji 2.0 RC1

Krok 8 Ustawienie polskiego językaW menu wybierz
Admin, przejdź do
Configuration, dalej wybierz
Languages, następnie
Settings i z listy wybierz odpowiedni pakiet językowy.

Teraz to już naprawdę koniec. Przemiłej pracy i zabawy z SMF 2.0 RC1
Po kliknięciu w miniaturkę otworzy się okienko z obrazkiem w rozdzielczości 800x600Wszyscy pamiętamy, że nie jest to wersja finalna i instalacja na serwerach produkcyjnych nie jest zalecana.
Jeśli decydujesz się na aktualizację SMF do wersji 2.0 RC1 - PAMIĘTAJ!!! robisz to na własną odpowiedzialność!Admini niech zdecydują czy uwalić poprzedniego mojego tutka, czy połączyć, czy zostawić jak jest